Logg inn

Logg inn med ditt passord for å redigere hjemmesiden!

Skriv inn epostadressen din (må være den som er registrert på Mekke), og trykk på "Send meg passord" for å bli tilsendt nytt passord på epost.

Hopp til innhold

Noen vil fortsatt bo landlig!

Navn: Per Christian Saastad.

Alder: 52 år.

Bosatt: Saastad gård, på Såstad i Rygge. Vokst opp her, og overtok gården i 2013 etter foreldre.

Sivil status: Samboer, 3 barn og 3 barnebarn

Yrke: Selvstendig næringsdrivende. Innen bl.a. eiendomsutvikling.

Parti: Moss Høyre fra 2020. Moss FrP fra 2013 – 2020.

Politisk rolle: Sitter i kommunestyret og er 1.vara til Plan, bygg og teknisk utvalg.

Deg selv med tre ord: Engasjert, propell og rettferdig.

Hva synes du om å bo på Ekholt og Dilling?: Ekholt og Dilling er flotte steder å bo. Jeg er av den oppfatning at folk må få leve og bo der de selv vil. Alle skal ikke tvinges inn i sentrumsnære høyblokker. Så synes jeg det er på tide å starte utviklingen av Bredsand, slik at en kan utnytte hele kommunen fra Varnaveien til Halmstad.

Hvorfor ble du politiker?: Jeg brenner for plan og byggesaker og ikke minst større selvråderett innen dette temaet. Det var vel det som gjorde meg politisk engasjert.

Du som politiker?: Jeg tror og mener at jeg er godt likt innad i partigruppa. Jeg gjør mye for å være godt forberedt, og stiller høye krav til meg selv når det gjelder finne gode løsninger og ikke minst bistå privatpersoner som trenger assistanse.

Noe du brenner spesielt for?: Vi må få bestemme litt mer selv. Større selvråderett i plan og byggesaker brenner jeg for.

Jeg brenner også for Vansjø. Det store kulturlandskap i Rygge er menneskeskapt gjennom mange tusen år. Før hadde vi beitedyr som tok vare på kulturlandskapet. Nå er mye vernet og landskapet gror igjen. Selv vernet kulturlandskap må stelles og tas vare på, og ikke minst brukes. Vansjø, som eksempel, er i ferd med å bli helt utilgjengelig på grunn av gjengroing av siv.

Er du opptatt av skole?: Vang skole må bestå. Den er en liten nærskole, men utrolig viktig, for å opprettholde nærheten og tryggheten i oppvekstmiljøet i de litt mere «grissgrente» strøk. Og for å sikre elevvekst, synes jeg det er viktig at vi kan bygge boliger rundt skolens nærområde. Alt som skal bygges i denne kommunen kan ikke bygges i sentrum, heller ikke som blokk. Vi mangler mange eneboliger i denne delen av kommunen. Selv har jeg satt opp ni nye boliger på Såstadbråten, som har vært svært populære. Vi som politikere må ta inn over oss at mange vil bo landlig til. Jeg tror endog at Vang skole er den eldste skolen i kommunen, etablert allerede i 1864.

Så er jeg opptatt av at bønder kan huse fremmedarbeidere i gode, løsninger på egen gård gjennom sommerhalvåret. Mange bønder er helt avhengig av denne «importerte» hjelpen, og det er viktig å tilrettelegge best mulig for at man skal kunne høste av markens grøde, i den korte sesongen som er her.

Moss kommune v.s. Rygge kommune?: Jeg satt som vara til kommunestyret i tidligere Rygge kommune. Synes det meste var mye bedre i gamle Rygge kommune enn det er blitt i dag. Jeg var imot kommunesammenslåingen, og er det fortsatt. Rygge er på mange måter blitt en «bakgård» til Moss, og det fortjener vi ikke. Innbyggerinvolvering lovet de oss. I Rygge kommune kunne vi slå av en prat med en saksbehandler, eller få vedkommende med ut å se på hvordan et problem kan løsers. I dag må alt sendes post@moss.kommun.no. Trist og veldig upersonlig. Det mellommenneskelige forhold er helt borte. De skryter av Bylab. Men hva er det? Forholdene på Ryggeheimen var i sin tid på landstoppen når det gjaldt hygge og trivsel. Men se nå!

Du er ikke enig med eget parti når det gjelder utbygging av Kallumjordet?: Ja! En utbygging av Kallumjordet vil fordre en svært vanskelig trafikkavvikling på hele Høyda og Ekholt. Selv om det planlegges med få biler per ny boenhet, vil folk bruke bil så lenge kollektivtilbudet er så dårlig. Vi som bor her opplever allerede kaos i trafikken i Varnaveien og Ryggeveien. Med den store utbyggingen som kommer i Rabekkgata, kan vi ikke belaste området med mer trafikk før hovedveiene blir ordnet. Jeg er veldig for jordvern generelt. Distriktet rundt Moss har den aller beste jorda i hele landet. Derfor er det verdt å ta vare på hver en jordlapp, men små bynære jorder som den på Kallumjordet, er ikke så viktig som de store flotte jordene som ligger på jordene ved Carlberg og Værne kloster lengre sør. Men jeg sier først og fremst nei på grunn av den massiv økte trafikken som vil komme på Ekholt.

Senior-bo og aldersboliger er det noe som opptar deg?: I aller høyeste grad. Vi bør absolutt bruke den muligheten vi har for å bygge mer rundt Ekholt sykehjem, eller Ryggeheimen som jeg kaller det. Og så ønsker jeg at vi skal bygge senior-bo konsepter på Løvstad på Bredsand. Mange vil bo landlig og området rundt både Ryggeheimen og Løvstad er perfekt i så måte. På Løvstad står lokalene tomme, og hele området kan utmerket egne seg til flere senior-bo prosjekter. Noen mener at man ikke kan bygge i området Bredsand til Såstad fordi det er så dårlig med offentlig kommunikasjon., men jeg vet at ingen steder i hele Moss kommune går det flere bussavganger enn nettopp her. 46 bussavganger hver vei pr dag.

Hva mener du og Høyre om «robuste boliger» rett ved Ekholt sykehjem?: Håpløst! Området rundt Ryggeheimen må i sin helhet brukes til å bygge senior-bo, demensboliger, mer sykehjem og omsorgsboliger. Det finnes så mange andre gode tomte-alternativer for å huse to «robuste boliger» på Ekholt, enn å legge de akkurat der. Dette vitner om lite innbyggermedvirkning.

Til slutt?: Så brenner jeg for miljøet rundt Rygge fly. Det hevdes at enhver må få ta vare på sin identitet. Det er viktig. Rygge har først og fremst vært en jordbruksbygd, dernest er det innslaget av fly og militær aktivitet som har preget kommunen i mange 10-år. For meg er jagerfly over hustakene kjære barndomsminner. Vi må jobbe aktivt for å få tilbake både den militære og den sivile aktiviteten på ved den store flyplassen lengst sør i Moss kommune. Ikke minst må dra veksler på det «high-tech» miljøet som Kongsberg Gruppen etterspør inne på flyplassområdet

Del denne siden med andre!

Share on Facebook

Logg inn