Logg inn

Logg inn med ditt passord for å redigere hjemmesiden!

Skriv inn epostadressen din (må være den som er registrert på Mekke), og trykk på "Send meg passord" for å bli tilsendt nytt passord på epost.

Hopp til innhold

Kort om velforeningens formål og historie

Ekholt og Dilling velforening skal i sitt arbeid bidra til en balansert utvikling av nærmiljø ved å arbeide for gode oppvekstvilkår og bomiljø, samt bidra til at det tas natur- og miljøhensyn i utviklingen av området. Velforeningen representerer befolkningen i sitt område ovenfor kommunen og andre offentlige instanser.

Ekholt velforening ble første gang etablert i 1989, da barneskolen i Ekholtveien ble nedlagt på grunn av for lave barnetall. Foreningen holdt det gående ut 2013, i 24 år, da engasjementet i styret ebbet ut. Men det var ikke fordi det var mangel på saker å engasjere seg i. 

En konsekvensutredning ble ferdig høsten 2017, om å utvide dagens innfartsvei til Mosseporten gjort ferdig, men ble stanset av en samferdselsminister fra FrP, som konkluderte med at ny RV19 «ble for dyr». Noen politikere tenkte høyt! Som et lyn fra klar himmel dukket saken om flytting av fergeleie og riksvei 19 til Feste opp som et alternativ hos Statens vegvesen i 2018. Det hadde da gått 20 år siden «Østfoldpakke 1 og 2» ble forsøkt etablert i Moss, dette blant annet med en havnevei (i tunell fra havna opp til Janizt-jordet på Ekholt.) Et samlet kommunestyre i Rygge var ikke interessert i å flytte «mossebehovene» inn i Rygge kommune. Og det ble den gang ikke noe av.

Siden det ikke fantes en beboerforening, heller ikke en velforening, ble det dannet en Facebook-gruppe høsten 2018, som hadde som formål å forhindre dette. Det var da allerede bestemt at Moss og Rygge kommuner skulle slås sammen med virkning fra 1.januar 2020. Som det aller siste som de to felles kommunestyrene gjorde, på det aller første felles kommunestyret i desember 2019 som ble gjennomført på Rygge ungdomsskole, at det ble et enstemmig nei til å legge riksvei 19 og fergeleie i UKL-området og landskapsvernområdet sør for Værlebukta. Etter omfattende mye lobbyvirksomhet i 2020, og langt inn i 2021, vedtok også samferdselsminister Knut Arild Hareide å fjerne de tre alternativene for ny riksvei 19, som berørte Værne kloster landskapsvernområde. Dette var den 12. april 2021.

Men siden alternativ 4 over Ekholt fortsatt var med som et høyst oppegående alternativ, mente mange, turte vi ikke å fortsette arbeidet med ny riksvei 19, med en «løs» Facebook-gruppe.
31. august 2020 og 7. september 2020 ble to nye velforeninger, en på Ekholt og en på Dilling stiftet. Høsten året etter, ble disse slått sammen, for å stå sterkere sammen. Ekholt og Dilling velforening er dannet på de to skolekretser som ligger sørvest i den nye storkommunen, og strekker seg fra Varnaveien (Høyden) til Evjesund.

Del denne siden med andre!

Share on Facebook

Logg inn