Slår et slag for frivilligheten!
Navn: Titti Aarnes
Bor: Ørejordet (finnes ikke repr. fra Ekholt/Dilling)
Parti: Ny Kurs, utvalgsrepresentant i hovedutvalget Kultur, aktivitet og inkludering. Sekretær i styret i Moss.
Alder: 50 år
Sivil status: Gift, to barn på 21 og 18 år.
Jobb: IT-utdannet, men jobber ikke nå.
Hobby: Frivillighetsarbeid. Leder i Autismeforeningen Østfold lokallag. Har en sønn på 18 som er autist.
Beskrivelse av deg selv: Engasjert – positiv -gjennomføringsevne
Funfact: Studerer italiensk på universitetet i Bergen bare for moro skyld.
Hvorfor Ny Kurs?: Høsten 2020 ble BPA- ordningen her i byen foreslått endret. Dette ville gått sterkt ut over hverdagen til min yngste sønn. Det var helsepolitiker Anette Mjelde, som førte saken for Ny Kurs. Jeg syntes hun satte seg godt inn i saken, argumenterte på en god måte og kom med løsningsforslaget i det politiske utvalget hun sitter i. Denne saken gjorde at jeg ønsket å engasjere med politisk. Og vips var jeg med i Ny Kurs.
Andre grunner?: JA, jeg har alltid vært for brukermedvirkning og innbyggerinvolvering. Det er kjempeviktig. Det er liksom meg. Derfor var det lett for meg å være med i Ny Kurs, som har «ekte lokaldemokrati» øverst på sin liste. Ingen vet bedre hvor skoen trykker, enn den som har den på.
Robuste boliger ved Ryggeheimen eller ikke?: Vi har støttet Ekholt og Dilling velforening i denne saken hele tiden. En velforening handler på vegne av folket, og ikke minst på de svakeste i samfunnet, de som ikke klarer selv å si fra. Et stikkord her er å hensyn ta de eldre som bor på sykehjemmet, som ikke nødvendigvis har mulighet til å si sin mening, samt alle de eldre som bor i omsorgsboligene rundt. Et annet stikkord er «brukermedvirkning» og «innbyggerinvolvering». Ingen er bedre til å vurdere dette enn velforeningen.
Mener du at vår velforening bør kunne styre mer over eget boområde, som en bydel?: Jeg har ikke tenkt den tanken. Selv har jeg vokst opp i Oslo, og er vant med bydelstenking. Det er jo spennende å tenke på det i Moss også, på sikt. Vi er jo blitt den 11- 12 største byen i Norge, og det er mange som har innført parlamentarisme. Bergen innførte det i 2000. Jeg synes på generelt nivå at alle løsninger i vår kommune må gjøres på lavest mulig nivå.
Å bygge identitet, er det viktig for deg?: Ja selvsagt! Jeg føler at vi må være bevisste og ha fokus på dette i Moss, mest fordi vi kommer fra så forskjellige miljøer, selv om vi i alle år har vært naboer. Moss med sin omfattende industri gjennom flere hundre år, og Rygge med sin landbrukskultur. Det er røtter som ligger dypt forankret i identiteten. Nå opplever vi mange nye innflyttere til kommunen, som tar med seg nye kulturer. 17.mai tog er et eksempel på dette med identitet. Det er svært viktig for de det berører. Skal alle som ønsker det gå i tog i Moss sentrum eller skal vi fortsette å opprettholde tradisjonene som de er i dag på Bygdetunet i Rygge? Jeg tror det viktigste er å ta en skikkelig prosess. Alle det berører må få delta i prosessen, skolebarna, foreldre, øvrige innbyggere, tilhørende skolekretsen og velforeningene.
Vi har mye flott natur i den sørvestlige delen av kommunen. Er du natur- og miljøbevisst?: Om jeg er! Jeg vil at Moss skal være en levende klima- og miljøvernmodellkommune. Dette er et hovedsatsningsområde. Vi må skaffe oss kompetanse innen området på alle områder, og finne ut hvordan vi skal jobbe med det i vår kommune. Jeg kjenner herregårdslandskapet i Rygge godt og bruker det svært ofte. Oftest går jeg alléen ned til Carlberg gård, gjennom undergangen på Carlberg, så videre opp over Baugsåsen og Oakhill og ned til Fuglevik. Andre ganger ennå lengre ut, og tar Festelandet tilbake. Det er så mange muligheter her. Tenk at vi har et så vakkert område liggende bare 10 minutter fra sentrum av Moss, og ennå kortere er det opp til bydelssentrumet i Varnaveien.
Det synes som om Ny Kurs er det eneste partiet som går for Riksvei 19 alternativet Kleberget – Årvoll, fortell?: Vi støtter en tenkt løsning som er initiert av Moss kommune, som går i tunnel fra Kleberget til E6. Fra Kleberget svinger den nordover og deretter østover og ut på E6 ved Årvoll, etter det vi forstår, i fjell. Vi ønsker ikke en åpen løsning ia Ekholt på noen måte!
Samferdsel v.s. mennesker?: Det brukes mye tid på samferdsel i kommunen vår, da dette er noe som opptar og berører mange. En løsning kan være en bypakke-ordning, men merkostnadene med å være vertsby for fergene skal ikke belastes mossingene, og en bypakke-ordning må inneha betingelser om at inntektene fra denne skal komme innbyggerne i Moss til gode. Vei og trafikk er viktig, men det er aller viktigst å ha mennesker som bor her i fokus.