Logg inn

Logg inn med ditt passord for å redigere hjemmesiden!

Skriv inn epostadressen din (må være den som er registrert på Mekke), og trykk på "Send meg passord" for å bli tilsendt nytt passord på epost.

Hopp til innhold

For det grønne

Navn: Roshild Solfjell.

Alder: Født i 1975.

Bor: Eikelunden på Fuglevik. Egentlig fra Tana. Etter 10 år i Tromsø flyttet hun og familien til Dilling i 2015.

Parti: Moss og Rygge Senterparti.

Sivil status: Gift.

Barn: To barn, 14 og 15 år.

Jobb: Sykepleier/miljøterapeut på Skjelfoss Psykiatriske Senter. Tidligere avdelingsleder i Råde kommune.

Politisk merittliste: Vært lokallagsleder i Sp i 2017 til 2019, og fra 2019 til 2020. Vært fylkesleder for Senterkvinnene i Østfold. Stod på Sametingslista ved forrige valg. Er nestleder i Helse og Mestrings-utvalget og vara til kommunestyret i Moss. Står nå på lista til det nye Fylkestinget.

Hobby: Turer og mye friluftsliv. Elsker å sove i hengekøye under åpen himmel.

Egenskaper: Lidenskapelig, barnlig, sær, humørfylt og familiekjær.


Hva er så fint med Dilling?: Naturen og nærheten til alt. Der jeg vokste opp var det 5 mil til nærmeste lensmannskontor, 5 mil til legevakt og 18 mil til nærmeste sykehus. Her har vi nærhet til alt. Vi har nærhet til kyststien, skogen, Vansjø, marka - det som ikke er like utenfor døra er kort kjøretur unna. Fuglevik er det flotteste stedet i Moss, uten tvil.

Hvordan startet det hele med det politiske?: Jeg var hovedtillitsvalgt (HTV) for sykepleierne i Tromsø kommune før vi flyttet. Det var som HTV jeg oppdaget at alt handler om politikk. Når jeg hadde bestemt meg for å bli politiker, baserte jeg valg av parti på de verdiene som er viktigst for meg; De kristne grunnverdiene, nasjonalt eierskap til strøm, olje, gass, vind – naturressursene våre. Distriktspolitikk er opplagt viktig for meg, med tanke på hvor jeg kommer fra og hvilke forhold jeg har vokst opp under. Forholdet til natur, miljø og kulturarv var også viktig. Slik ble det Senterpartiet på meg.

Senterpartiet er forbundet med distriktspolitikk, og som Finnmarking bosetter du deg i Moss?: -Ja det er viktig for meg at folk skal kunne få bo der de selv vil. Distriktspolitikk er kjempeviktig, at småsamfunnene har den sikkerhet og trygghet som trengs for å kunne bo i distriktene. Når vi valgte å flytte sørover var det tre forhold som spilte inn; forholdet til egen helse, at barna skulle begynne på skole og at ektefellen fikk jobb i distriktet.

Hvorfor Senterpartiet, ikke har du gård og ikke er du bonde?: -Partiet har en god miljøpolitikk. Jeg er for at vi skal verne om naturen. Men ikke bare verne, men også bruke og høste av naturen. Drive aktiv naturpleie, ved bl. a. å tynne ut skog, ta vare på kulturminner som hører landbruket til, fiske til eget forbruk, samt jakte på dyr og fugl. Forvalte og beskatte er viktig for meg, men også jordvern. Tenk at av hele Norges areal, bruker vi kun 1 % til å dyrke menneskemat på. Det er alt for lite! Vi må ha større fokus på matproduksjon i kombinasjon med verneverdig natur. Visste du forresten at det tar naturen tusen år å «produsere» 1 cm matjord av den gode kvaliteten vi har i Moss?

Er det saker du brenner spesielt for på Ekholt og Dilling?: -Ja, forholdene til kulturminner, kulturhistorie og naturen rundt oss. Mye av området rundt her er vernet fordi det bærer med seg kulturminner fra ikke bare hundrevis, men tusenvis av år. Så klarer vi å legge jernbanen rett gjennom dette landskapet og matfatet? I tillegg brukes i dag jorder som gjennom like mange år på forskjellig vis har vært dyrket mat på, til å produsere ferdiggress??! Jeg tenker det er på sin plass å sette spørsmål ved ferdigplen i akkurat dette spesielle landskapet- Hva er det som gjør at vi lar jordene i et område med landskapsvern med det vernet man skal kunne forvente her, brukes til ferdigplen?? Vi tar alt for lett på det! Det irriterer meg. Det vi skulle gjort var å sørge for å fortsette drift av jordene til det disse har vært brukt til i alle år- mat. Matproduksjon ville ivaretatt vern gjennom skånsom og tradisjonell bruk av jorda. Hver gang man skreller av et lag ferdigplen tar man med seg matjord, ingen må si noe annet- da lyver man.

Det er så lett å gi etter for økonomiske hensyn, noe vi som nasjon får kritikk for i FNs bærekraftmål-rapport i fjor. Jeg tenker at med den situasjonen som er ute i verden nå, må temaet økt matproduksjon og matberedskap bli sentralt også i Moss. FNs bærekraftmål nr.2 er noe vi er en del av, og noe vi må ta seriøst. Det oppfordres til å produsere mer mat til eget bruk, til lokal matproduksjon der det er mulig. Vi kan ikke bære det globale ansvaret alene i Moss, men alle kan gjøre noe- vi kan verne om matjorda vår som er i verdensklasse.

Er det slik Senterpartiet skal vinne valget i Moss? Jordvern, matproduksjon, natur- og kulturvern er viktig for oss i Senterpartiet, sammen med øvrige områder- alt henger ihop. Vi er likevel for dårlig til å kommunisere vår miljøpolitikk ut til velgerne tror jeg, dermed gjør vi det lettere for øvrige miljøpartiet å få være de grønneste partiene. Vi har et potensiale, det må man kunne si! Ved valget i 2019 fikk Sp 7,2% av de totale stemmene, og gjorde at vi var det femte største partiet i kommunen. I Ekholt valgkrets hadde vi 9,4% av stemmene, og hele 16,9% av stemmene i Dilling, Vi vil gjøre det vi kan for å høyne ved høstens kommunevalg.

Hva er det verste som skjer i Ekholt og Dilling akkurat nå?: -Heldigvis fikk vi, som fjernet katastrofeforslaget om Riksvei 19 gjennom herregårdslandskapet, så er ikke det et skrekktema akkurat nå. Noe av det verste i Ekholt og Dilling nå, tenker jeg er det som foregår på Carlberg gård, jeg vil grine når jeg ser de store og stygge inngrepene rundt gården og på matjordene.

Utbyggingen av renseanlegget på Fuglevik er ikke noe som skjer akkurat nå, men som kan være nært forestående- det vil etter mitt syn være det verste som kan skje i nær framtid. Tenke seg til, midt i landskapsvernområdet, dersom dette blir noe av er det bare begynnelsen er jeg redd. En utbygging, samt økt transportaktivitet til og fra anlegget, vil sterkt påvirke store deler av herregårdslandskapet i Rygge, Værne kloster landskapsvernområde, Telemarkslunden naturreservat, Ekebylunden naturreservat, vernet av Gunnarsbybekken og vernet av den rødlisteartede arten Kammarimjelle.

Bane Nor i sin forurensing av Gunnarsbybekken er miljøkriminalitet, man snakker utslipp opp i ti ganger det man fikk lov til, at dette ikke er anmeldt er uforståelig.

Sammenslåing av Moss og Rygge, bra eller?:
Jeg mener vi ikke har evalueringsgrunnlag nok ennå, noe er nok forsterket og noe også forringet for de gamle kommunene. Moss er blitt en storkommune og er en kommune i sterk vekst, det er mye som skal erfares og tilpasses.

Snart fire år som nestleder i Helse og mestringsutvalget i Moss, erfaring?:
For meg har det vært nytt å komme så aktivt med i kommunepolitikken. Lærerikt med syk bratt læringskurve, og det har vært gøy. Jeg synes alle områder er både gøy og interessant å diskutere og mene noe om. Er nok en allround-politiker. Men, -å få sitte i hovedutvalg for helse og mestring som er innfor mitt eget fagområde som naturlig nok gir meg ekstra engasjement og kanskje temperament, er ekstra kjekt. Jeg vil god helsepolitikk, vil lytte til fagfolket som jeg er overbevist om at kan jobben sin best. Jeg er ydmyk over tilliten mossingene har gitt meg, og jeg forsøker hele tiden å være bevisst hva som er min jobb og hvordan best mulig gjøre mine oppgaver i det tillitsvervet.
Å kunne skille på rolle, funksjon, sak og person er et viktig prinsipp for meg, uansett i livet. Utfordrende, men også gøy å balansere politikeren Roshild mot Roshild som fagperson, mamma, kjerring og innbygger.

Del denne siden med andre!

Share on Facebook

Logg inn