Logg inn

Logg inn med ditt passord for å redigere hjemmesiden!

Skriv inn epostadressen din (må være den som er registrert på Mekke), og trykk på "Send meg passord" for å bli tilsendt nytt passord på epost.

Hopp til innhold

Utvidet renseanlegg på Fuglevik

18. juni 2024

Utvidet renseanlegg på Fuglevik

Hvorfor ble det ikke utredet grundigere mulige alternativer til plassering av renseanlegget?


Ekholt og Dilling velforening mener det er feil å etablere av et gedigent renseanlegg midt blant vernet natur og kulturlandskap på Fuglevik. Og vi er skuffet over at våre folkevalgte ikke satt foten ned våren-24, før man virkelig visste mulighetene for alternativer. Utredet av uavhengige instanser. Vi tenker særlig på et mulig samarbeid med Slagentangen over fjorden. Kanskje det kunne spart innbyggerne for store utgifter også? Hastverk er lastverk. Og det er en merkelig dobbeltmoral av de som mente det hastet som veldig å utvide på Fuglevik, for miljøet sin skyld. Når man ser alt annet av grønne verdier som står på spill i denne saken.


Nitrogenrensing av avløpsvann og kloakk er en viktig del av arbeidet med en renere Oslofjord. Dog burde dette være et nasjonalt anliggende, siden det berører alle kommunene som ligger rundt Oslofjorden. Med sikkerhet kunne alle krav om utvidelse vært styrt sentralt av Miljødirektoratet, for vi vet at i 2028 vil det komme helt nye EU-krav til alt som har med avløp å gjøre. Det kan snu opp ned på det aller meste!


For å oppfylle kravene om nitrogenrensing i Mosseregionen, skal nå Movar IKS utvide størrelsen på Fuglevik renseanlegg til det tredobbelte. Et 12.000 kvm stort industrianlegg er tenkt stå ferdig i 2026. Movar IKS skal plassere det regionale nitrogenrenseanlegget i UKL-området (som står utvalgte kulturlandskap i landbruket), som betegnes som et spesielt stort og vakkert herregårdslandskap. Her inngår også Værne Kloster landskapsvernområde, likeledes to naturreservater og ett biotopvernområde. Vi vet at kloakk fra hele Moss, Vestby og mye av Våler kommune skal slippes ut bare 500 meter fra land utenfor havna i Fuglevik.


Med denne utbyggingen er vi meget bekymret for artsmangfoldet, naturen og kulturlandskapet, som har ligget her i år-tusener, og som gjennom Kongelig resolusjon ble bestemt vernet i 2013. Det er hensynsløst og brutalt overtramp overfor et helt spesielt sårbart kulturlandskap, med sitt helt spesielle særpreg.


FNs Naturavtale ble signert i 2022 – og i kjølvannet av det hviler ansvaret enda tyngre på Moss kommune å følge opp denne lokalt. Vise i praksis at de bryr seg om vernet natur – og kulturlandskap. 30 % - målet til FN er: «Verne 30 prosent av all natur på land innen 2030. Dette skal sikre artene som lever. Vi skal også verne eller bevare 30 prosent av verdens hav, innsjøer og elver».


Ved siden av at vi krever bevaring av det unike kulturlandskapet og naturen rundt Værne kloster, mener vi at trygg fremkommelighet, gode oppvekst- bo-miljøer, samt utfordrende nærmiljø, er forhold som også vi har krav på.


For oss er det en selvfølge at Moss kommune tenker og planlegger et fremtidsrettet opplegg for renovasjon og tilsvarende samfunnstjenester. Man retter ikke opp en urett ved å gjøre en ny! Lokaliseringen av et renseanlegg på Fuglevik var feil i utgangspunktet. Anlegget på Fuglevik ble prosjektert først og fremst som et renseanlegg for Rygge kommune, ut ifra de behov kommunen hadde tidlig på 1980-tallet. At Fuglevik renseanlegg dessverre ble plassert på Fuglevik for 30 år siden, bør ikke bety at man skal gjøre samme feil en gang til. Anlegget hadde aldri blitt lagt til dette området hadde beslutningen blitt tatt i dag, av den grunn at det for ti år siden ble store deler av kulturlandskapet og denne delen av kommunen vernet.


Vi synes det er en stor demokratisk svakhet at politikere i Moss kommune blir bedt om å godkjenne å starte utviklingsarbeid av nytt renseanlegg på Fuglevik uten at det stilles krav om alternative lokaliseringer – utredet på en grundig måte av uavhengige instanser. Vi synes dessuten at det er en uting at kommunestyret i Moss har gitt fra seg styringsretten innenfor egne kommunegrenser. Man må kunne forvente at regionens største industrianlegg, lokaliseres og plasseres i et av kommunens industriområder, ikke i et herregårdslandskap og i en vernet artstruet natur.



Del denne siden med andre!

Share on Facebook

Logg inn