Logg inn

Logg inn med ditt passord for å redigere hjemmesiden!

Skriv inn epostadressen din (må være den som er registrert på Mekke), og trykk på "Send meg passord" for å bli tilsendt nytt passord på epost.

Hopp til innhold

Ønsker maritim utdanning til Moss

Navn: Aleksander Hausmann, 32 år.

Bor: Nordre Feste – Bakkeveien.

Parti: Moss Venstre.

Sivil status: Kone Ida.

Barn: To barn, 1 og 3 år.

Jobb: Informasjonssikkerhet og digital hjemmeoppfølging for pasienter ved sykehus.

Beskrive deg selv: Blid, engasjert, aktiv.

Hobby: Sportsinteressert – fotball. Trener en del crossFit. Løping Maraton. Bruker herregårdslandskapet i Rygge mye med løpingen.

Funfacts: Allergisk mot elefant? 😊 Var på sirkus som barn – og fikk så stort allergisk utslag at han måtte på legevakta!

Hva er så fint med Feste: Sentralt i forhold til togstasjon og butikker. Samtidig som at om du drar sørover kommer du fort til naturen med ro og fred. Barnevennlig område. Feriert på Larkollen siden jeg var liten. Har alltid hatt en kjærlighet til området.

Hvordan startet det hele med det politiske og hvorfor Venstre: Var veldig engasjert i en fagforening i Stavanger. Og vant en viktig sak. Fikk da smaken på å engasjere meg. Hatt sterk rettferdighetssans siden jeg har vært liten. På ungdomsskolen skulle jeg skrive om partier. Klima- og miljøpolitikken førte meg inn i Venstre. Også skolepolitikken. De to samme sakene er fortsatt viktig, i tillegg til forsvarspolitikken Viktig å innfri forpliktelser til Nato. Erfarer at i Venstre kan man endre et synspunkt. Hvis ny informasjon kommer, kan man endre ståsted. Det er viktig for meg.

Demografien er i endring, har det betydning for Moss Venstre: Det har vært en vanskelig periode for Moss Venstre, ikke plass i formannskapet, sitter heller ikke i utvalg. Men vi har kunnet samarbeide til begge sider. Demografien er i endring i Moss, med flere folk med høyere utdanning og kompetanse, som kan gi flere Venstre-velgere.

Hvilke Ekholt- og Dillingsaker brenner du og ditt parti for: Oslofjorden kommer fortsatt til å bli en viktig sak for Venstre i Moss, dette med fokus på samarbeid med de andre kommunene. Kanskje vi bør legge inn noen verneområder kystnært? F.eks. frede hummerstand flere steder enn i Mossesundet? Verne flere områder mot bunntråling?
Det som har vært positivt er økt fokus lokalt på 100-meters sonen (strandsonen). Kommunen vil sette fokus på ulovligheter i 100-meters sonen. Viktig å få til flere fellesanlegg, lage fellesbrygger så det ikke blir så privatiserende. Venstre synes det er viktig å opprettholde strenge grenser langs strandlinjen, dette fordi dette er goder som flere kan benytte seg av. Det at det blir større fortetning i byen, tilsier at tilgang til strandsonen blir enda viktigere. Både Ekholt og Dilling har mye strandlinje.

Espenes-grunnen er Vestre opptatt av?: Når man graver bort deler av Espenes-grunnen, vil forurensingen i fjorden bli stor. Hvordan vil det påvirke ålegressengene, tenker vi? Ålegressenger er spesielt utsatt for forurensing. Det er heller ikke lett å flytte dem. Ålegress er et svært viktig habitat mtp fiskeyngel og fiskebestanden.

Andre ting som du er opptatt av? Kvikkleira ved Nordre Feste! Norrønafabrikken, som ligger i området, er etter hvert blitt et farlig sted, hvor mange barn/ungdom går på taket på den falleferdige bygningen, og bruker den gamle fabrikken som oppholdssted. Men nå skal den heldigvis rives. Men kan området tåle utbygging og endringer?

Venstre er tradisjonelt et skole-og utdanningsparti?: Synd at man ikke har mer høyskoleutdanning i Moss. Hva med sterkere samarbeid med universitetet i Ås, med for eksempel noe maritim utdanning til byen vår? Vært sjokkerende liten forskning om Oslofjorden. Man hadde aldri tillatt å gjøre noe tilsvarende på land slik man kan gjøre under havet. Og hva med å få helseutdanning til Moss? Området rundt Moss sykehus har alle muligheter til å huse en sykepleier- og/eller en helsefagarbeideutdanning. Det er ikke lett for unge studenter å ha råd til å bo i Oslo. Moss har fremdeles billigere bo-priser.


Og ikke minst viktig er kompetanseutbygging ved Kongsberg-gruppens avdeling ved Rygge flyplass. Hvordan kan vi få maks uttelling innen «high-tech» miljøet der, spesielt myntet på utdanning? Satsing på offentlig tjenesteinnovasjonsprosjekter bør vurderes høyere i kommunen. Innenfor «innovasjon» i kommunen er det vanskelig for administrasjonen å jobbe med dette, siden det ikke er noe politisk utvalg å jobbe med. Det må være en prioritet.

Trafikksikkerhet og trygg skolevei, er det noe for Moss Venstre?: Å etablere en gang- og sykkelsti gjennom Ekholt og Feste, i jernbanesporet som skal legges ned, er viktig for oss. Dessuten må kollektivbiten styrkes i Dilling og Ekholt. Bedre korrespondanse med busser for de som bor både i Ekholt og Dilling er viktig. Så er det bra at gang- og sykkelvei til Vang skole nå kommer på plass. Få det sammenhengende videre sørover også ønskelig.

Vi ønsker også bosetning rundt omkring i kommunen. Vi vil verne om Vang skole, derfor må det kunne bygges ut flere boliger i skolekretsen. Men man trenger ikke bygge i «grønne områder» hvor skog og matjord er prioritert.

Barn og unge vs. de eldre: Barn og unge er et viktig satsningsområde. Vi ønsker å bruke lokaler som står ledig på kveldstid, f.eks. ved Rygge ungdomsskole. Viktig å bruke penger på kulturtilbud, men vi får mye igjen for pengene gjennom frivillig arbeid. Kommunen og fylkeskommunen må her være på tilbudssiden.

Når du som eldre får besøk av hjemmehjelpstjenesten; må en få mer forutsigbarhet om hvem som kommer innom. Videre må Moss kommune få tilstrekkelig med dagsentertilbud. Samlingspunkter for eldre er et viktig satsningsområde. Så må vi bygge boliger med krav om å være over 60 år.

Er jordvern viktig for Moss Venstre?: Man må verne den delen av matjorden som er lengre bort fra bykjernen. Og skal man passe på matjorden i Rygge, må man bygge høyere i Moss sentrum. Det står mange næringslokaler brakk både på Høyda og sentrum. Disse uutnyttede arealene bør tas av, før man tar av vernet matjord. Og Venstre vil heller ikke bygge ned drivverdig skog. Men Kallumjordet er et skrekkeksempel på hvordan man ikke kan holde på. Dette er et såkalt bynært jorde. Jordet ble kjøpt av utbygger etter å ha blitt omregulert til boligtomter. Planleggingen av utbygging var kommet langt, før jordet plutselig ble gitt totalvern på grunn av «jordvern». Mens i Larkollen er det i samme periode godkjent flere boligutbygginger på matjord, som absolutt burde vært under kategorien «jordvern».

Hva tenker du om riksvei 19 gjennom Høyda og Ekholt? - Helt utelukket med alternativer sørover. Det alternativet over Høyda blir derfor helt feil. Må i så fall helt ut i E6 i tunnel.

Status etter kommunevalget i september?: Vi ser for oss å være posisjonspolitikere etter lokalvalg til høsten. Det er viktig er å få gjennom politikken vår, men har ikke ambisjoner på egne vegne. Venstre skal alltid tenke nytt og være proaktiv. Det er så mye uforløst potensiale i Moss!

Del denne siden med andre!

Share on Facebook

Logg inn