Logg inn

Logg inn med ditt passord for å redigere hjemmesiden!

Skriv inn epostadressen din (må være den som er registrert på Mekke), og trykk på "Send meg passord" for å bli tilsendt nytt passord på epost.

Hopp til innhold

Artikler

Lokale bøker og hefter til salgs

6. desember 2024

Lokale bøker og hefter til salgs

Som en gave til elever og lærere har velforeningen utarbeidet og levert et jubileumshefte for å markere hele 160 år siden skolen på Vang ble etablert. Her får du historien i kortversjon. KR. 50,-

Velforeningen har i samarbeid med DNT Vansjø fått utarbeidet et turkart over vårt nærområde. Kartet ble oppdatert og ferdigstilt i oktober 2024. Her får du også beskrevet omlag 150 aktuelle steder, som en del av \"historisk vandring\". Kr.150,-

\"Herregårdslandskapet i Rygge\" er trykket opp i nytt opplag des 2024. Den ble gitt ut første gang til jul i 2020, dette i forbindelse med \"trusselen\" å legge riksvei 19, eller fergeveien, gjennom Værne kloster landskapsvernområde. Kr. 420,-

Overskuddet av salget for hefte/bok går til velforeningen.

Send din bestilling skriftlig till velleder Bjørn Boge på sms 40850910 eller på e-mail: bboge@hotmail.com. Hefte/kart/bok blir fritt levert i postkassa i mosseregionen.

Presentasjon av politikere

18. juni 2024

Før kommunevalget høsten 2023 intervjuet vi kandidater som selv er bostatt innen vårt velområdet *) Hva er de opptatt av - og er det noen av sakene som gjelder spesielt for Ekholt og Dilling?
Intervjuene ble samlet i et papirhefte som vi la gratis ut i alle postkassene på Ekholt og Dilling. Vårt bidrag til å øke valgdeltagelse og større bevissthet for både lokalpolitikere og velgere om å stå på for våre områder på Ekholt og Dilling. (Siden den gang har det det skjedd endringer med kandidatene fra Sp, Krf og V) 
*) Eller grenser like ved. Eller hadde bodd her tidligere. Ikke alle partier hadde kandidater fra våre områder, noe som i seg selv var tankevekkende.

Arbeiderpartiet
Trude Halvorsen

Senterpartiet
Roshild Solfjell

Ny Kurs
Titti Aarnes

 

Venstre
Aleksander Hausmann

Høyre
Per Christian Saastad

 

 

Fremskrittspartiet
Niklas Eriksen

Rødt
Ola Innset

SV
Barham Azadi

 

MDG
Florian Sperr

 

 

 

Fra NEI til JA!

18. juni 2024


Moss er en kommune i kraftig vekst. Vi synes det er litt stas å få være del av et sted hvor folk utenifra har sett hvilke kvaliteter vi innehar, og at de vil satse på området vårt med enorme summer. Flotte badestrender i både Vansjø og langs Oslofjorden kan sikkert mange misunne oss – bare for å nevne en kvalitet.


Men i kjølvannet av dette må vi sikre at det som nettopp bidrar til at vi har disse unike kvalitetene som nå så mange har oppdaget, ikke blir ødelagt. Fantastiske rekreasjonsområder, som dekker seg i de enorme herregårdslandskapene og landskapsvernområdene vi har, er utrolig viktig å ta vare på. Våre folkevalgte må klare å tenke to tanker samtidig, både bevare det irreversible som natur og vernet landskap, samtidig skape trygge og gode barnemiljø og aldersvennlige bo-miljø.


Det er ikke til å stikke under en stol at søndre del av den «nye» kommunen, nærmere bestemt Høyda, Ekholt, og Dilling har vært under stadig press og prøvelser de siste årene. Vi skjønner at en kommune i vekst kan få voksesmerter, men innbyggernes stemme bør være mye mer hørbar i nettopp slike prosesser. Vi er eksperter på hvilke kvaliteter vår bydel innehar, som på sin måte bidrar til at Moss er blitt så attraktiv. Det kan vel snart ikke komme flere store prosjekter som kan ødelegge de unike områdene vi er så stolte av? Vi tenker blant annet på utvidelsen av renseanlegget på Fuglevik - som henger over som en stor bekymring. Midt inni landskapsvernet område, med økt tungtransport ut og inn på veier… Og så må trafikkutfordringene på Høyda, som brer seg nedover boligområdene på Ekholt og i Herregårdslandskapet tas på alvor. Og en riksvei i kulvert eller i dagen over Høyda/Ekholt må siles ut for videre utredning en gang for alle!


For øvrig har vi troa på at vi fremover, i mye større grad kan bruke tiden på å si «JA», og samtidig være en pådriver til alt det «innbyggerfremmende» som kan skje på Ekholt og Dilling! Se til de nye lokalene til Ekholt Ballklubb! Først og fremst takket være en iherdig innsats fra klubben selv. Kommunen har rustet opp Festestranda. Og flere lekeplasser, f.eks. Beite. Takket være ildsjeler blant naboene, men også kommunen og velforeningen. Vi gleder oss over at DNT planlegger oppmerking av stier i nærområdet vårt. Og snart kommer DNT med et nytt kart over turområdene våre. Orienteringsklubben Moss la ut femti «stolper» ut i «herregårdslandskapet i Rygge» under den populære Stolpejakten. Snart får folk se de historiske skiltene med kvalitetsbenker, som skal bli satt ut i våre områder. Med byantikvaren i Moss kommune i spissen – i samarbeid med mange aktører – bl.a. velforeningen. Opprustning av slitne velbenker som skal gjøres av Arbeidslivsfagklassen ved Rygge ungdomsskole. Og nye benker skal snekres av elever som hospiterer på MaIakoff VGS. Høyda-planen er det lagt inn opprustning av noen av de gamle steingjerdene og stiene mellom Carlsmindevei og Varnaveien. Det har lenge vært snakk om å benytte den snart nedlagte jernbanelinja mellom Kleberget til Dilling til gang- og sykkelsti, som vil binde Kyststien sammen rundt hele Værlebukta.


Vi ser at det så mye potensial og mange muligheter å få til ting. Kan vi se bo-prosjekter for eldre etablert på Ekholt eller Dilling i tiden fremover? Hva med flere møteplasser for eldre? Kanskje også som en helsestasjon for eldre? Og hva med generasjonstreff-konsepter mellom unge og eldre på Bredsand, hvor den store ungdomsskolen allerede ligger? Fritidsklubben Høyda skal komme på Solli ved Øreåsen. Og hva med flere møteplasser for folk flest? Møteplasser etter vanlig arbeidstid, - i Høyda-området? Eller hva med mulighet for en god kaffe ute i herregårdslanskapet et sted, et nytt «Alby»?


Vi ser så mange muligheter fremover, og gleder oss til når den tiden kommer at vi kan bruke tiden til å si «JA!».

Utvidet renseanlegg på Fuglevik

18. juni 2024

Hvorfor ble det ikke utredet grundigere mulige alternativer til plassering av renseanlegget?


Ekholt og Dilling velforening mener det er feil å etablere av et gedigent renseanlegg midt blant vernet natur og kulturlandskap på Fuglevik. Og vi er skuffet over at våre folkevalgte ikke satt foten ned våren-24, før man virkelig visste mulighetene for alternativer. Utredet av uavhengige instanser. Vi tenker særlig på et mulig samarbeid med Slagentangen over fjorden. Kanskje det kunne spart innbyggerne for store utgifter også? Hastverk er lastverk. Og det er en merkelig dobbeltmoral av de som mente det hastet som veldig å utvide på Fuglevik, for miljøet sin skyld. Når man ser alt annet av grønne verdier som står på spill i denne saken.


Nitrogenrensing av avløpsvann og kloakk er en viktig del av arbeidet med en renere Oslofjord. Dog burde dette være et nasjonalt anliggende, siden det berører alle kommunene som ligger rundt Oslofjorden. Med sikkerhet kunne alle krav om utvidelse vært styrt sentralt av Miljødirektoratet, for vi vet at i 2028 vil det komme helt nye EU-krav til alt som har med avløp å gjøre. Det kan snu opp ned på det aller meste!


For å oppfylle kravene om nitrogenrensing i Mosseregionen, skal nå Movar IKS utvide størrelsen på Fuglevik renseanlegg til det tredobbelte. Et 12.000 kvm stort industrianlegg er tenkt stå ferdig i 2026. Movar IKS skal plassere det regionale nitrogenrenseanlegget i UKL-området (som står utvalgte kulturlandskap i landbruket), som betegnes som et spesielt stort og vakkert herregårdslandskap. Her inngår også Værne Kloster landskapsvernområde, likeledes to naturreservater og ett biotopvernområde. Vi vet at kloakk fra hele Moss, Vestby og mye av Våler kommune skal slippes ut bare 500 meter fra land utenfor havna i Fuglevik.


Med denne utbyggingen er vi meget bekymret for artsmangfoldet, naturen og kulturlandskapet, som har ligget her i år-tusener, og som gjennom Kongelig resolusjon ble bestemt vernet i 2013. Det er hensynsløst og brutalt overtramp overfor et helt spesielt sårbart kulturlandskap, med sitt helt spesielle særpreg.


FNs Naturavtale ble signert i 2022 – og i kjølvannet av det hviler ansvaret enda tyngre på Moss kommune å følge opp denne lokalt. Vise i praksis at de bryr seg om vernet natur – og kulturlandskap. 30 % - målet til FN er: «Verne 30 prosent av all natur på land innen 2030. Dette skal sikre artene som lever. Vi skal også verne eller bevare 30 prosent av verdens hav, innsjøer og elver».


Ved siden av at vi krever bevaring av det unike kulturlandskapet og naturen rundt Værne kloster, mener vi at trygg fremkommelighet, gode oppvekst- bo-miljøer, samt utfordrende nærmiljø, er forhold som også vi har krav på.


For oss er det en selvfølge at Moss kommune tenker og planlegger et fremtidsrettet opplegg for renovasjon og tilsvarende samfunnstjenester. Man retter ikke opp en urett ved å gjøre en ny! Lokaliseringen av et renseanlegg på Fuglevik var feil i utgangspunktet. Anlegget på Fuglevik ble prosjektert først og fremst som et renseanlegg for Rygge kommune, ut ifra de behov kommunen hadde tidlig på 1980-tallet. At Fuglevik renseanlegg dessverre ble plassert på Fuglevik for 30 år siden, bør ikke bety at man skal gjøre samme feil en gang til. Anlegget hadde aldri blitt lagt til dette området hadde beslutningen blitt tatt i dag, av den grunn at det for ti år siden ble store deler av kulturlandskapet og denne delen av kommunen vernet.


Vi synes det er en stor demokratisk svakhet at politikere i Moss kommune blir bedt om å godkjenne å starte utviklingsarbeid av nytt renseanlegg på Fuglevik uten at det stilles krav om alternative lokaliseringer – utredet på en grundig måte av uavhengige instanser. Vi synes dessuten at det er en uting at kommunestyret i Moss har gitt fra seg styringsretten innenfor egne kommunegrenser. Man må kunne forvente at regionens største industrianlegg, lokaliseres og plasseres i et av kommunens industriområder, ikke i et herregårdslandskap og i en vernet artstruet natur.

Trafikken gjennom Ekholt og Dilling

18. juni 2024

Gjennom mange år har trafikkmengden økt på Høyda og Ekholt. Mye skyldes Rygge storsenters popularitet, men først og fremst at en rekke av de største av kommunens butikker og bedrifter ligger på Høyda. Men lite og ingen ting er gjort med vei og transportsystemet til og fra handelsområdet på Høyda. Den enorme utbyggingene i Rosenvinge Park og Tribunen har skapt nye utfordringer. Og mer vil komme når alle de nye leilighetene kommer på plass i Rabekkgata. For ikke å snakke om hvis Kallumjordet bygges ut! Trafikklekkasjene til småveiene på Ekholt er allerede stor, og vil bli uholdbar dersom ikke omfattende tiltak gjøres med «hovedveiene».

«Bypakken» skal ta unna noe av dette gjennom bomstasjoner som skal finansiere nye veiløsninger. Men vi vet at velforeningen må være «på», slik at trafikken sør for sentrum gis en god og konstruktiv løsning. Også trafikklekkasjene via Dyreveien og Klosterveien har gitt et svært forverret trafikkbilde innenfor Værne kloster landskapsvernområde. I 2024 fikk vi gjennomslag for nedsatt fartsgrense på Fv1064 og Fv 1074, fra Carlbergundergangen til Smedhusgrenda og til Årefjorden. Trafikkutfordringene i vårt nærområde er noe velforeningen fortsatt vil sette på prioritetslisten.

Hva gjelder Riksvei 19 er det kun en løsning som er god nok for oss, og det er at den legges i langtunnel fra fergeleie helt frem til E6.

Ungdomsklubb

18. juni 2024

Høyda fritidsklubb! Hva er det som tar så lang tid?


Klar tale fra ungdomsforelder Tone Gran-Akre på Ekholt i åpen halvtime til kommuneadm. og folkevalgte våren-24. Beskjeden var tydelig om at kommuneadm. må få på plass lokale for Høyda Fritidsklubb! Ungdommene som «flyter» rundt, som ikke er med på organiserte fritidsaktiviteter, trenger et tilbud NÅ!


De folkevalgte er enige med Tone i utålmodigheten. Og har over flere år satt av økonomiske midler til dette. De etterlyste fremdriftsplanen som tidligere ble vedtatt i kommunestyret. Og politikerne minnet kommuneadm. om at vedtaket om oppstart av Høyda ungdomsklubb, tre kvelder i uka, fra aug.-24 er det som gjelder.


Et enstemmig hovedutvalg for oppvekst, aktivitet og inkludering, uansett parti, gikk ikke inn for kommunedirektørens forslag om et mulighetsstudie. Men heller følgende:


«Administrasjonen går videre i arbeidet med å etablere en fritidsklubb på gamle Solli skole. Det settes opp sak i utvalgsmøtet i oppvekst, aktivitet og inkludering juni 2024 med informasjon om driften fra august 2024.»


Direktør for kommunalområdet kultur, oppvekst og aktivitet Silje Hobbel sier at Solli skole må gjennom en omfattende rehabilitering. Nå blir det rett og slett interessant å følge hvor kjapt MKEiendom snur seg rundt for å følge vedtak fra de folkevalgte. Siste oppdatering i juni-møtet ble det sagt at det brått blir 2025 før noe fritidsklubb er på plass ved Solli... I mellomtiden er det midlertidige løsninger som gjelder. La oss håpe det er godt nok for de unge som «flyter» litt rundt i dag på fritiden - og som allerede har gjort det en stund….

Flere tilrettelagte boformer for eldre nå!

18. juni 2024

Det finnes like mange forskjellige eldre som det finnes mennesker over 67 år! Og hvordan man ønsker å bo når man blir eldre er det mange ulike varianter på. De fleste ønsker nok å bo der de «alltid» har gjort - så lenge som mulig. Samtidig som flere og flere godt voksne bytter ut boligen sin med noe mindre som ikke krever like mye å holde i orden.


Men hva hvis helsen ikke spiller på lag lenger? Du orker knapt å komme deg ut på egen hånd. For å møte andre og oppleve. Eller du er redd for å ramle og bli liggende alene alt for lenge?

Hvordan du bor kan da ha mye å si for om du kan ta neste steg inn i alderdom med god livskvalitet – med godt felleskap og glede! Eller føre til isolasjon, ensomhet og utrygghet – ja nærmest som et fengsel…

Mulig en trygghetsbolig/seniorbolig med din egen lille leilighet som du eier, kan være riktig steg i så måte. Hvor du kan treffe likesinnede bare noen få meter unna. En fellesstue med aktiviteter sammen og med en husvert som følger med og opp på mange ulike vis. Med hjemmebaserte tjenester som kanskje kan ha en mer fast base der, siden det er mange beboere som uansett skal ha hjelp. På denne måten kan det bli færre ansatte å forholde seg til – som kjenner deg og dine behov.

Eller at det er behov for en oppgradering til omsorgsbolig med sterkere helsebemanning på stedet. Evt. at dagen har kommet for en sykehjemsplass. Det kan være at din samboer/ektefelle har demens som har utviklet seg langt. Og at det er for stor oppgave for deg som pårørende å ha ansvaret så og si døgnet rundt på en forsvarlig måte.

Det er viden kjent at prognosene for Moss melder om stor vekst innen personer med demens (demenskartet.no). Kommunenes sentralforbund (KS) sitt fremtidsverktøy tilsier at Moss kommune vil ha behov for nærmere 100 nye heldøgns omsorgsplasser innen 2035. Kommuneadministrasjon har foreslått å bygge 150 trygghetsboligene (kilde: «Plan for omsorgsbygg Moss kommune 2024-2035»)

Vi ønsker at utvidelsen av ulike eldrebo også skal legges til våre geografiske områder på Høyda/Ekholt/Dilling.


Det er en massiv vekst i antall leilighetsbygging på Høyda hvor mange 55+ har flyttet inn. Flere skal det bli med stor utbygging i Rabekkgata. Da bør man tenke på at man kan tilby forsterkninger for de som etter hvert trenger mer hjelp enn en leilighet og hjemmebaserte tjenester.

Og har du bodd på Ekholt og Dilling i store deler av ditt liv, så vil du nok gjerne få fortsette å bo i nære og kjære omgivelser. Både for å lettere ivareta nettverket ditt, kjenne seg igjen og ha et godt eierskap til sitt nærmiljø. Noe som ellers kan bli vanskelig å begynne med blanke ark i høy alder og dårligere helse. Og hvis du er pårørende; lettere å besøke din kjære – hvis han/hun bor nære.

Og bygg gjerne med innovative konsepter som f.eks. studenter som bor billigere for å være med eldre x antall timer i uka – for å nevne noe. Med et godt samarbeid mellom private (ideelle og kommersielle) og kommunen er mulighetene mange for å få fortgang i eldrebo-utbyggingen. Også på Høyda/Ekholt/Dilling!

Vang skole - en prioritet!

18. juni 2024

Det skulle ikke gå mer enn 8 måneder etter valget i september 2023, før Moss Avis hadde nedleggelse av Vang skole som førstesideoppslag. Det gikk som vi tenkte. Vi synes det er tragisk at det er barn og unge det går utover hver gang vi ender på «minussiden» i kommuneøkonomien. Vi har jobbet med saken siden 2022, og har opplevd at vårt store engasjement har ført frem. Det skal være prioritet på nærskolene. Det er ikke mindre viktig at Vang skole, som nå i 2024 fyller 160 år, fremstår som kommunens eldste skole, og er på samme måte en meget veldrevet skole.

I samarbeid med Vang skoleidrettslag, FAU og velforeningen har Moss idrettsråd fått frem et «prosjekt» hvor det bør arbeides for å etableres en ny fotballbane og et idrettshall ved skolen. (Eneste skole i Moss kommune som ikke har idrettshall?)

Vi har registrert at det er «fastslått» i samarbeidsplattformen til de fire styrende partiene i Moss, at Vang skole skal prioriteres. Det er vi glade for. Vi kommer til å ha denne saken som høyeste prioritet. Vi vil også kreve at det må avsettes nye områder for bygging av nye boliger i Dilling, som kan styrke tilsiget av småbarnsfamilier, slik at skolen kan fylles opp med det antall elever skolen er bygget for.

Vedlikehold av benker og kjøp av nye!

18. juni 2024

Nå blir det muligheter for flere hyggelige sitteplasser ute i vårt nærmiljø for små og store! Det er for folk som venter på bussen. For små eller eldre føtter som trenger en pust i bakken under gåturen. Eller for folk som rett og slett vil nyte god utsikt og natur. Fine benker i nærområdet vårt er for noen helt nødvendig for å orke å gå ut, for andre er det hverdagslykke i praksis.

Det er elever ved Arbeidslivsfag ved Rygge ungdomsskole som tar jobben med å vedlikeholde slitne vel-benker på Ekholt og Feste. Velforeningen betaler for utgifter til materialer – takket være velvillige givere via Spleisaksjonen vår. De 6 benkene står langs Carlbergveien, Ekholtveien, Ryggeveien, utenfor Ekholt barnehage, ved planovergangen (tog) ved Feste og langs Festeveien.
Av overskuddet fra samme Spleis kommer vi til å bestille nye benker også, snekret av 9. og 10.-klassinger som hospiterer ved Malakoff VGS til høsten. Nok et vinn-vinn samarbeid! Skolen tar heller ikke noe for jobben, kun materialer. Kan det bli bedre?

Historisk vandring

18. juni 2024

Få er så heldig å ha både et «Utvalgt kulturlandskap i jordbruket», kalt «UKL Rygge» eller «herregårdslandskapet i Rygge» samt et stort landskapsvernområde i sitt nærområde. Vi har en historie som strekker seg flere tusen år tilbake i tid, men aller mest spennende er historien om Johanitterklosteret som ble påbegynt på slutten av 1100-tallet, i dag benevnt som Værne kloster.

Å formidle kulturhistorien til våre etterkommere har vært en viktig sak for velforeningen. Prosjektet kaller vi «Historisk vandring» og retter seg i første omgang mot barnehagebarn, og unge på barne-og ungdomsskolen. Vi ønsker at kulturhistorien skal inngå som en del av pensum og være en del av grunnkunnskapene.

I samarbeid med byantikvaren kommer det opp 6-7 historiske skilt i nærområdet, som omtaler de mest viktige kulturskattene våre. I samarbeid med DNT Vansjø og OK Moss lages det et detaljert turkart over området. Vi arbeider også med skilting av alle turstier og å sette ut benker i kulturlandskapet. Vi utarbeides nå ulike veilederhefter som skal brukes i undervisning på de ulike barnehage-/klassenivåene. Veilederheftene skal gi lærere en grundig kunnskap om områdets natur- og kulturskatter. Men også særegenhetene i kulturlandskapet i området er viktig å formidle. Her vil vi blant annet bruke kunnskapen om de 8-9 naturreservatene og biotopvernområdene som ligger i vårt nærområde.

Vi jobber for å implementere Grunnlovens § 112, som slår fast: at alle har rett til et miljø som sikrer helsen.

Den sier også at alle har rett til en natur hvor produksjonsevnen og mangfoldet bevares. Bestemmelsen skal gi et vern for kommende generasjoner ved at naturressursene skal forvaltes på en allsidig og langsiktig måte.

Hardkjør på naturen

2. juni 2023

Det pågår et hardkjør på naturen i vårt bo- og nærområde. Før fantes det meste av sjeldenheter innen fauna i herregårdslandskapet i Rygge. Nå er mye borte, og havnet på "rødlista". Nå må man lete lenge for å finne lerke, vipe, lomvi, spoe, tjeld, hettemåke, makrellterne og rødnebbterne i områet. Verst går det ut over planter, trær og alle de hundrevis av insekts-artene som er i området. Videre er padder og salamandere nesten borte, og mye a det som naturlig ferdes i vannmiljøet i Gunnarsbybekken.

Det er mange aktører å frykte. Som velforening har vi siden 2020 holdt på med å forhindre at den fredet minnelund, etablert i 1880, kalt Amtmannens grav, som er selve hjertet av Værne kloster landskapsvernområde, skal tas i bruk for nye gravleggelser. Arbeidene med et par kilometer lang jernbanestrekning tvers gjennom herregårdslandskapet har gjort store skader. Ikke bare fysiske skader på jord og landskap, men også skader i form av støy og forstyrrelser på den faunaen som var her. Vi må anta at mye av det området som er berørt, vil være livløst i mange ti-år, ja kanskje for alltid.

Bane Nor fikk tillatelse til å slippe ut ytterligere mengder av de mest alvorlige miljøgiftene som finnes, som arsen, kadium, kobber, kvikksølv, krom og sink, til den svært sårbare og vernede Gunnarsbybekken, som går som en blodåre gjennom herregårdslandskapet. Det er urovekkende når man får fastslått via lokalavisen at selskapet har slippet ut tusen ganger mer enn tillatte mengder enn tillatt, for noen av de mest farlige miljøgiftene. Og vi husker alle at Statens vegvesen ville legge riksvei 19, landets travleste fergevei mellom Horten og Moss, over de samme jordene.

Men nå er det Movar iKS og en engere krets folkevalgte i Moss kommune som vil bygge ut Fuglevik renseanlegg, til tre ganger større enn det er i dag. Selv om hele anlegget ligger i "svarorsumpskog", som både er vernet og satt på "rødlista", virker det som om det er få som bryr seg. Dessuten er det ikke mange som bryr seg  i at all tungtrafikk til og fra renseanlegget skal gå i og langs Telemarkslunden naturreservat og Ekebylunden naturreservat, heller ikke at Klosteralleen biotopvernområde blir sterk berørt."En skal hensynta UKL-områdets særegenheter", heter det. UKL, som står for "utvalgte kulturlandskap i landbruket", og som til daglig kalles herregårdslandskapet i Rygge. Dette er ett av femtien landskap i hele Norge som har fått denne spesielle statusen. Kravet må være at natur må prioriteres foran industriutbygging i et UKL-område.

Vi håper at alle de lokale partiene i Moss kommune kan bli "grønnere", ved at også de er med på å ta ansvar i den felles dugnaden som nå brer om seg i verden, for å bevare natur, klima og miljø. Også for områdene ved Ekholt og Dilling!

Senior-bo på Ekholt eller Dilling

4. mai 2023

Alle vet vi blir mange eldre mossinger i årene fremover. Det er flott at flere holder seg lengre friske!

Vi vet at prognosene for antall eldre med demens er urovekkende høy, noe som tilsier at det er ikke for alle å bo så lenge som mulig i sitt gamle hjem, hvis ikke pårørende skal bli utslitt. Det bygges mange lettstelte leiligheter på Høyda og flere skal det bli. Men det er ikke gitt at alle drar sin siste pust her, men trenger et sted med stadig tilsyn for å ivareta nødvendig trygghet og sosialt fellesskap.

Har du bodd mange år på Ekholt og Dilling vil du antagelig bli gammel her også. Men hvor finnes mulighetene for å flytte til attraktive senior-bo, omsorgsboliger – ja eventuelt sykehjem? Vi i velforeningen er allerede i gang med å minne lokalpolitikere og kommuneadministrasjonen om nettopp dette. Og vi oppmuntrer alle gode drivkrefter, som utbyggere og interessenter til å ta tak. Vi vet det tar tid fra en idé er sådd, til man kan flytte inn. Vi har ingen tid å miste.

Velforeningen er ingen boligutvikler, men med tanke på nybygg er det nærliggende å se på områder som ligger i randsonen av øvrig bebyggelse, dette uten at vi beslaglegger deler av landskapsvernet, matjord eller nyttig skog.

Vi tenker på f.eks. ved parkeringsplassen og garasjeanlegget ved Ekholt sykehjem, samt inkludere den gamle lekeparken i Tverrveien 6, som er kommunalt eid. Ellers vet vi at entreprenøren PEAB ønsker å bidra med et senior-bo miljø på deres nye tomt langs Carlbergveien, rett over Rikets Sal. Og så snart lokaliseringsdebatten av Riksvei 19 er avklart, så har vi troa at de vil inkludere planer om noe type senior-bo prosjekt her.

Løvstad på Bredsand er jo også en mulig tanke for senior-bo/omsorgsboliger. Noen lokalpolitikere hadde en tid tilbake en ide om å anlegge ny barnehage her, men de ser ut til å ha bevegd den tanken videre til Halmstad. Den fraflyttede Løvstad har en flott beliggenhet med henblikk på både ro og natur, samtidig som det ligger sentralt og man kan gjenbruke allerede nedbygde områder, for å se det hele i et miljøperspektiv.

Alle tre foreslåtte områdene ligger i nærheten til enten barnehage, barne- eller ungdomsskole, med tanke på livsgledehjem og generasjonsmøteprosjekter.

Hva tenker du? Send også gjerne noen tanker og ideer på området til: post@ekholtogdillingvel.no

Robuste boliger ved Ekholt sykehjem

4. mai 2023

Alle skal ha et godt sted å bo, la det være innledningen for denne saken. Så kan man være enige eller uenige om hvor heldig eller uheldig det er å plassere boenheter myntet på folk med lav bo-evne på grunn av aktiv rus og psykiatri, midt i et etablert område hvor mange eldre pleietrengende har sitt bosted.

Velforeningens styre valgte imidlertid å engasjere seg i saken da vi fikk vite at endel lokalpolitikerne mente Tverrveien 6, som ligger få meter unna Ekholt sykehjem, var et egnet sted for to slike boliger.
Denne nyheten kunne vi lese via lokalavisen i juni 2021 – etter at utvalget for Kultur, aktivitet og inkludering (KAI) hadde fått flertall for plassering av to «robuste boliger» i Tverrveien 6. Velforeningen hadde i flere måneder før dette bedt saksbehandler i kommunen om oppdatering hvis det skjedde noe nytt i saken, men hørte ingenting før vi som sagt leste utvalgets beslutning i avisen.

Utvalgets mandat var å ta stilling til om den tiltenkte målgruppen kunne egne seg å bo nettopp her, men perspektivet for de ca 130 sårbare eldre og pleietrengende i umiddelbar nærhet, var ikke noe de tok stilling til. Problemet i denne saken er at nettopp dette «innbyggerperspektivet» har falt mellom alle stoler i denne saken. Ekholt og Dilling velforening inviterte lokalpolitikere på befaring gang på gang, laget leserinnlegg, deltok på åpne halv timer i ulike utvalg. Og hadde egne møter med kommuneadministrasjonen. Vi har slått fast at ingen/få taler de omlag 130 eldre sin sak, derfor gjør vi det.


Kommunen har ambisjoner om at innbyggere og velforeninger skal få økt medvirkning i prosesser som handler om utbygging i kommunen (Jfr. byplanlegger i enhet for samfunnsutvikling Mariann Dalseth i møte med velforeninger 9.2.23). Vi har utfordret kommunen nå til å gå foran som et godt eksempel om at ambisjonen om økt medvirkning kan vises i denne konkrete saken. Her eier faktisk kommunen selv den aktuelle tomten det er snakk om. De har en gylden sjanse til å praktisere «innbyggerinvolvering», men vår erfaring er det motsatte i disse over to årene denne saken har holdt på.


Posisjonens stemte ja til plasseringen, da saken ble anket til kommunestyret 14.2.23. Høyre, Frp, Ny Kurs og Venstre (+ 2 uavh.) stemte nei. Velforeningen har sendt inn klage på vedtaket. Med god hjelp av folk som jobber med slike saker i andre kommuner og som ser helt klare svakheter med fremgangsmåten og begrunnelser, som kommuneadministrasjonen og posisjonen har brukt i denne saken.


24.4.23 avslo posisjonen klagen, det betyr at saken nå er sendt videre til Statsforvalteren, hvor de har 12 ukers behandlingstid på seg. Velforeningen følger saken videre.

Nytt klubbhus på Ekholt

4. mai 2023

Det nye klubbhuset til Ekholt Ballklubb ble påbegynt 26. september 2022 og er planlagt stå ferdig til bruk i januar 2024. Gravearbeidet er gjennomført av Ivar Nilsen As og totalentrepenør er Norgeshus AS med Byggmestrene Magnussen og Gundersen som byggherrer. Alle tre er Ekholt-bedrifter.
Ekholt Ballklubb ble stiftet i september 1974. Klubben bygde sin første kunstgressbane i 1986, sin andre i 2000 og sin tredje i 2010. Ekholt Ballklubb har ca. 400 aktive medlemmer fra 6 år og oppover. I dag har Ekholt to kunstgressbaner, en 7'er og en 11'er i bruk!
Siden klubben ble stiftet har medlemsantallet økt stabilt og klubben stiller lag i alle årsklasser. Ekholt Ballklubb engasjerer både jenter og gutter, og er vertskap for regionslag i Østfold på 15-årnivået. Vi gleder oss til det nye klubbhuset står klart.

Tusen takk til lokalpolitikerne i Moss for hjelp til nytt klubbhus. 

 

Festestranda har blitt utbedret

4. mai 2023

Det er med glede å se at det er satt opp en Tønsbergbrygge på moloen, et stupebrett og en stige opp fra vannet like ved. Så er betongdekket på selve moloen blitt reparert. Da velforeningen hadde et møte med med André Roer i Moss kommune i januar ble det også lovet en opprustning av toalettforholdene i tilknytning til Festestranda. Vi regner med at dette blir gjennomført med det aller første. Kommunen har vedlikeholdsansvar for toalett-fasilitetene.

Og hvis gresset klippes og søppeldunkene brukes og tømmes med jevnlige mellomrom, har vi fått et utrolig flott «sommersted ved fjorden» på sørsiden av Værlebukta.  Har du ikke vært der tidligere, prøv noen timer på Festestranda! En fin strand, en flytebrygge og en vakker gressbakke, gjør Festestranda til en av de bedre strendene i Moss kommune. 

Jernbanesporet over Carlberg og Dilling

4. mai 2023

Oversikt over noen av arbeidene som utføres våren 2023:

Carlbergtunnelen (Carlberg-Kleberget)

Carlberg kulvert:

Utgraving av byggegrop.

Drilling ved nordre del av byggegrop.

Betongarbeider

Bolting og ankring av støttevegg mot fjell

Sprengning av fjell i byggegrop (periodevis)

Den øverste delen av tunnelen er sprengt ut. De resterende 470 meterne av bunnen gjenstår, og arbeid med å sprenge ut nedre del av tunnelen starter opp i april/mai 2023. Det blir fortsatt en del støyende arbeider i tunnelen, blant annet mindre salver for å sprenge ut grøfter og annet etterarbeid som boring og pigging i fjellet. Fortsatt er hovedjobben stein- og massetransport i forbindelse med tunelldrivingen.

Larkollveien:

   

Slik ser det ut i byggegropa nedenfor Rygge El-verk i Larkollveien på Dilling. Her vil fylkesveien bli lagt under det nye høyhastighetssporet.

Foto: Karoline Vårdal, Bane Nor

Her foregår fortsatt utgraving av byggegrop, og montering av avstivningsrør mellom spuntveggene. Det gjennomføres grave- og grunnarbeider i tilknytning til Larkollveien, og turgåere må være oppmerksomme på maskiner og anleggstransport.


Sporet videre fra Dilling til Såstad:

Det pågår anleggsarbeider på Dilling og i Kurefjordveien.

Det jobbes med grunnarbeider til dobbeltspor.

Det jobbes med dam og kommunalt vann/avløp ved Kirkeveien.





Ved Carlberg Gård: Slik skal det se ut når alt er ferdig.

 

Riksvei over Ekholt og Høyda

21. april 2023

Statens vegvesen (SVV) utreder mulige måter å løse trafikkutfordringen med fergetrafikken mellom fergekaia i Moss og ut til E6. To av forslagene, alternativ 1 og 4 berørte vårt bo- og nærområde. Man kan tro lykken var stor da samferdselsministeren Hareide våren 2021 tydelig sa ifra at det ikke skulle bygges riksvei i landskapsvernområdet.

Kort tid etter seilet alternativ 4, Kleberget – Årvoll, som går over Ekholt og Høyda, opp som et enda mer aktuelt vei-alternativ. Problemet var bare at alternativ 4 var tenkt å komme ut fra tunnel ved Ekholt barnehage i Midtveien. Videre derfra skulle riksveien gå i dagen langs Carlsmindevei og Gartnerveien, over Ryggeveien ut til E6. 

Ekholt og Dilling velforening har jobbet mye med å få frem hvilke store negative konsekvenser en åpen riksveiløsning gjennom Ekholt vil ha å si i et innbyggerperspektiv. Velforeningen har arrangert åpent møte for innbyggerne hvor vegvesenet deltok, samt at velforeningen har hatt egne møter med etaten flere ganger. For alle visste at den såkalte Dovrerapporten slo fast at løsningen over Ekholt var det alternativet som ville innebære mest rasering av leiligheter, hus og bygninger, av samtlige veialternativer.

Lokalpolitikernes bestilling har vært en langtunnel fra kaia og til E6, Kleberget – Årvoll. Vi har tenkt at dette vil bli en komplisert og dyr tunnel under Ekholt. For flere fra medlemmene i velforeningens styre var engasjert da den såkalte Havneveien ble lansert for ca 25 år siden, som lignet veldig på dagens riksveiforslag. De visste godt at løsningen den gang ble parkert blant annet på grunn av mye leire og løs-masser. Nye grunnboringer viser jo samme resultat i dag, som den gang. Og skal vi tolke alle avisoppslag med signaler fra SVV den siste tiden, virker det som om at statsetaten ser mer og mer bort fra alternativ 4 over Ekholt.

Vi har dessuten minnet SVV at det er en stor påkjenning for innbyggerne på Ekholt å ikke vite hva som blir endelig utfallet i saken, vente i år etter år. Spørsmål som «skal huset mitt rives?» eller «blir det gode bomiljøet vårt her på Ekholt sterkt forringet?» kan gjøre noe med nattesøvnen til folk. Riksvei 19/Alternativ 4 har ligget som en mulig løsning siden høsten 2019, og med et enda større trykk siden våren 2021. Anbefaling av trasée skulle egentlig bli lagt frem denne våren, men er igjen blitt utsatt. Vi har bedt Statens vegvesen om at hvis alternativ 4 over Ekholt ikke er aktuelt lengre, – så ikke drøy med å slå det fast. Dette er jo også av betydning for næringslivet, hvor flere prosjekter har blitt båndlagt og lagt «på is».

Fire styremedlemmer fra velforeningen var i mai 2023 i nytt møte med Statens Vegvesen om Rv19 - alternativ 4. Denne gangen med planleggingsleder Tone Mariann Skjelle Sørensen (i rød kjole på bildet) og hennes kollega Tomas Moen (på Teams). Velforeningens bønn var å få en snarlig avklaring for alternativ 4 over Ekholt/Høyda. Det siste er at det ikke kommer noe avklaring før år 2024. Men Tone kunne ikke gi oss noen løfter om tidligere uttak av alternativ 4 i utredningen, fordi Statens vegvesen må ha dette alternativert med videre, da det ligger i bestillingen. Men hun hadde mange grunner om hvorfor alternativ 4 fremstår med la nytte-effekt og lite aktuell. Vi fikk virkelig bekreftet hvor lite aktuelt dette alternativet er. Mesteparten av tiden fokuserte Tone på å snakke om alternativet kalt 5+, en langtunnel under Krapfoss til Torbjørnsrød. Hun lar oss få lov til å bruke begrepet "forsiktig optimist". SVV har fått midler til å utrede 5+ og gjennomføre nye grunnborringer. Så får vi smøre oss med tålmodighet før vi får en 100% avklaring for forbo-området.

 

 

Del denne siden med andre!

Share on Facebook

Logg inn